Palvelin infran päivitys

Kirjoittanut Quintus 2017-10-26.
Suomentanut xet7.

Projektin infra sai suuren päivityksen — kaikki käyttäjätilit ja tilaukset peruttu!

HUOM: Tämä artikkeli sisältää tärkeätä tietoa postituslistan ja foorumin käyttäjille! Ole hyvä ja lue tarkkaan!

Sunnuntaina, 15.10.2017 pääpalvelimemme alexandria kärsi sähkökatkosta sponsorimme palvelinkeskuksessa joka vioitti SQL tietokantaa. Onneksi, kiitos toimiville varmuuskopioille, oli mahdollista palauttaa kaikki tärkeät tiedot paitsi ihan uusimmat viestit Chessboard foorumilla.

Kuitenkin, otimme palvelinkatkon mahdollisuutena viimeinkin päivittää vanhentunut palvelin käyttöjärjestelmä (Debian 7) nykyiseen Debian 9 versioon. Tämä päivitys on nyt valmistunut, ja pyydämem anteeksi kaikkea haittaa joka aiheutui siitä että erityisesti foorumimme ja postituslistamme eivät olleet saatavilla päivityksen aikana. Lisäksi, entinen projektin vetäjä Quintus (Marvin) on ilmoittanut käyttävänsä jälleen jonkin verran aikaa kirjoittaaksen uudelleen TSC:n versioksi 3.0.0. Tukeaksemme häntä tässä, päätimme sulkea Chessboardin osoitteessa forum.secretchronicles.org koska Chessboard on ohjelmisto jonka Quintus on itse kirjoittanut ja muutoin tarvitsisi aktiivista ylläpitoa koodimuutoksina mahdollisten tietoturvaongelmien ilmetessä. Tällöin hän voi nyt keskittyä varsinaiseen TSC koodaukseen.

Tämä siirto ei kuitenkaan tarkoita että TSC:llä ei olisi viestintävälinettä jäljellä. Ensinnäkin, forum.secretchronicles.org on arkistoitu staattiseksi kopioksi joka säilyy saatavilla referenssinä mutta ei aiheita ylläpito ongelmia enää koska se on vain staattista HTML:ään nyt (kopio on tehty HTTrack ohjelmalla). Et voi kirjautua siihen enää, ja kaikki käyttäjätilin on peruttu.

Chessboard on aina ollut käyttöliittymä kahdelle postituslistalle, tsc-users@lists.secretchronicles.org ja tsc-devel@lists.secretchronicles.org. Näitä postituslistoja hallittiin mlmmj ohjelmistolla jonka web käyttöliittymän puute oli syy miksi Chessboard alunperin kirjoitettiin. Tämän jälkeen kuitenkin, muut postituslista ohjelmistot ovat kehittyneet. Merkittävimpänä, standardi postituslista ohjelmisto, GNU Mailman, on nähnyt merkittävän päivityksen web käyttöliittymässä. Vanha “Pipermail” käyttöliittymä oli poistettu kokonaan ja sen tilalle tullut uudelleenkirjoitettu version nimeltään “HyperKitty”, joka käyttää modernia teknologiaa ja tarjoaa hienon ja siistin käyttökokemuksen. Siis, TSC projektin postituslistat on siirretty mljmmj:stä Mailman:iin. Helpottaaksemme siirtymistä mlmmj+Chessboardista GNU Mailmaniin kuitenkin, kaikki tilaukset molempiin tsc-devel ja tsc-user on peruttu, kuten foorumi tilitkin.

Projektin pääviestintäväline on nyt lists.secretchronicles.org. Sillä sivustolla löydät hienon web käyttöliittymän, joka sallii osallitua postituslista keskusteluihin käyttämättä sähköpostia, jos et halua käyttää sähköpostia. HyperKittyn pitäisi tuoda mukavuutta niille jotka valittivat että Chessboardin käyttöliittymä näyttää liian vanhalta. Jos toisaalta pidät ensisijaisesti sähköposti viestinnästä (ja oikeutetusti!), niin tämä on tietysti myös mahdollista; sivusto sallii sinun valita tilauksen (subscription, sähköposti mahdollisuus) tai rekisteröinnin (web mahdollisuus) välillä, tai voit käyttää molempia jos haluat niin, jolloin sinun tulee ensin rekisteröityä ja sitten tilata.

Näinollen: Jokaisen joka on yhä kiinnostunut TSC yhteisöstä täytyy vierailla sivustolla lists.secretchronicles.org ja tilata sieltä sähköposti versiot halutuista listoista ja/tai luoda tili haluttujen listojen sähköposti versioihin ja/tai luoda tili käyttääkseen web käyttöliittymää viestien lähettämiseen.

Koska kaikki tämä infra on nyt täysin uutta, voi hyvin olla niin että löytyy virheitä ja ongelmia. Älä ujostele ottaa yhteyttä meihin, mieluiten kirjoittamalla tsc-users postituslistalle, kirjoittamalla sähköpostia, tai käyttäen HyperKittyä.

Toinen jota katsottiin uudelleen infra päivitysten yhteydessä on päivitys IRC bottiimme, furbot, joka on nähtyt yleisen ohjelmistopäivityksen erityksesti kasvonkohotuksena IRC logeihin. Jos nyt vierailet chatlogs.secretchronicles.org, tulet toivottavasti mieluisasti yllätetyksi paremmasta luettavuudesta uudemmissa chattilogeissa (vanhoja logeja ei ole muokattu). Ärsyttävin ongelma chattilogeissa, kun forbot toisti itseään monta kertaa kun siltä katkesi IRC yhteys, on ratkaistu myös.

Suunnitelmat siirtää tikettisysteemin alexandrialle on pysäytetty hetkeksi johtuen ajanpuutteesta. mlmmj:stä Mailmaniin siirto mukaanlukien Chessboardin poisto sekä käyttöjärjestelmän päivitys veivät aika paljon aikaan. Näitä suunnitelmia ei ole kuitenkaan hylätty.

Monet kiitokset Laurille (xet7) joka suoritti käyttöjärjestelmän päivityksen, Quintukselle Chessboard+mlmmj siirrosta Mailmaniin, ja First-Root UG:n jatkuvasta projektin sponsoroinnista alexandria palvelimen muodossa.

Marvin (Quintus)
TSC tiimin puolesta